Ik wil lenen

Misschien kom je in aanmerking voor een sociale lening bij het Vlaams Woningfonds. LeefGoed kan voor jou een berekening maken en je helpen met het indienen van de kredietaanvraag.

Hieronder vind je antwoorden op veelgestelde vragen. 👇

Vind je niet wat je zoekt? Geef ons een seintje. We helpen je graag.

(Waarvoor en hoeveel) Kan ik lenen?

Je moet aan vijf voorwaarden voldoen om een Vlaamse Woonlening te kunnen aanvragen:

✔ Voorwaarde 1: Inkomen

Je inkomen mag niet te laag en niet te hoog zijn. We kijken naar het laatst gekende Belgische aanslagbiljet bij de personenbelasting. We maken de som van het ‘gezamenlijk belastbaar inkomen’ en het ‘afzonderlijk belastbaar inkomen’. Ook een niet-belastbaar vervangingsinkomen of een leefloon telt mee als inkomen. Wanneer je geen Belgisch aanslagbiljet kan voorleggen, kan je niet lenen bij het VWF.

Je inkomen mag op de referentiedatum* niet lager zijn dan 10 795 euro per jaar**. Hoe hoog je inkomen mag zijn, hangt af van je gezinssituatie:

Jouw persoonlijke situatieCluster 1 en 2Cluster 0
Alleenstaande zonder persoon ten laste45 193 euro43 140 euro
Alleenstaande met handicap zonder persoon ten laste49 706 euro47 447 euro
Alle anderen67 783 euro64 703 euro
Verhoging per persoon ten laste bij categorie ‘alle anderen’ ***4 513 euro4 308 euro

*De referentiedatum is de dag dat je jouw dossierkost betaalt en we de rentevoet van je lening vastleggen.

** Als jouw inkomen toch lager is dan 10.795 euro, dan kan je toch nog aantonen dat je over voldoende inkomsten beschikt. We kijken naar jouw inkomsten van drie opeenvolgende maanden die voorafgaan aan de referentiedatum. We veralgemenen deze inkomsten naar 12 maanden. Als je op die manier aan het minimum komt, dan beschouwen we dat resultaat als jouw inkomen.

*** Een persoon ten laste is:

  • een kind dat op jouw adres is ingeschreven (domicilie) en dat minderjarig is of een kind voor wie kinderbijslag of wezentoelage wordt uitbetaald.
  • jouw kind dat regelmatig bij jou verblijft (geen domicilie) en minderjarig is of voor wie kinderbijslag of wezentoelage wordt uitbetaald.
  • iemand die erkend is als ernstig gehandicapt.

Tot cluster 1 behoren Aalst, Aalter, Aarschot, Affligem, Arendonk, Baarle-Hertog, Beernem, Beerse, Begijnendijk, Berlaar, Berlare, Bever, Beveren-Waas, Blankenberge, Boom, Boortmeerbeek, Bornem, Boutersem, Bredene, Buggenhout, De Haan, De Panne, Dendermonde, Eeklo, Essen, Evergem, Galmaarden, Gavere, Gistel, Gooik, Grobbendonk, Haacht, Hamme, Hasselt, Heist-Op-Den-Berg, Hemiksem, Herentals, Herenthout, Herne, Herselt, Holsbeek, Hoogstraten, Hulshout, Jabbeke, Kampenhout, Kapelle-Op-Den-Bos, Kaprijke, Kasterlee, Koksijde, Kortrijk, Kruibeke, Kruisem, Laarne, Lebbeke, Liedekerke, Lille, Lochristi, Lokeren, Londerzeel, Maldegem, Melle, Merchtem, Merksplas, Middelkerke, Moerbeke-Waas, Nazareth, Niel, Nieuwpoort, Nijlen, Olen, Oostende, Oosterzele, Oostkamp, Opwijk, Oud-Heverlee, Oud-Turnhout, Pepingen, Putte, Puurs-Sint-Amands, Ravels, Retie, Rijkevorsel, Roeselare, Roosdaal, Rotselaar, Ruiselede, Schelle, Sint-Gillis-Waas, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Niklaas, Steenokkerzeel, Stekene, Temse, Ternat, Tielt-Winge, Torhout, Tremelo, Turnhout, Veurne, Vorselaar, Vosselaar, Waasmunster, Waregem, Westerlo, Wetteren, Willebroek, Wingene, Wuustwezel, Zandhoven, Zedelgem, Zele, Zuienkerke, en Zulte.

Tot cluster 2 behoren Aartselaar, Antwerpen, Asse, Beersel, Bertem, Bierbeek, Boechout, Bonheiden, Borsbeek, Brasschaat, Brecht, Brugge, Damme, Deinze, De Pinte, Destelbergen, Dilbeek, Drogenbos, Duffel, Edegem, Gent, Grimbergen, Halle, Herent, Hoeilaart, Hove, Huldenberg, Kalmthout, Kapellen, Keerbergen, Knokke-Heist, Kontich, Kortenberg, Kraainem, Lennik, Leuven, Lier, Lievegem, Linkebeek, Lint, Lubbeek, Machelen, Malle, Mechelen, Meise, Merelbeke, Mortsel, Overijse, Ranst, Rumst, Schilde, Schoten, Sint-Genesius-Rode, Sint-Martens-Latem, Sint-Pieters-Leeuw, Stabroek, Tervuren, Vilvoorde, Wemmel, Wezembeek-Oppem, Wijnegem, Wommelgem, Zaventem, Zemst, Zoersel, en Zwijndrecht.

Tot cluster 0 behoren alle andere gemeenten en steden in het Vlaams Gewest.

Welke inkomens tellen wel en niet mee?

We tellen alle inkomens mee van de personen die met jou in de woning zullen wonen, ook al koop je de woning alleen aan.

Hierop zijn enkele uitzonderingen. We tellen het inkomen van volgende personen niet mee:

  • Kinderen jonger dan 25 jaar die vanaf hun 18 altijd deel uitmaakten van het gezin en niet gehuwd of wettelijke samenwonend zijn.
  • Ouders, grootouders, kinderen, kleinkinderen, broers en zussen als ze +65 jaar of erkend zijn als ernstig gehandicapt.

We tellen het inkomen voor de helft mee van:

  • inwonende ouders en grootouders die jonger dan 65 jaar zijn.

✔ Voorwaarde 2: eigendom

Op het moment dat je de leningsakte ondertekent, mag je geen woning of bouwgrond volledig of gedeeltelijk:

  • in volle eigendom hebben;
  • in erfpacht, opstalrecht of vruchtgebruik hebben;
  • in erfpacht, opstalrecht of vruchtgebruik geven.
  • Je mag ook geen zaakvoerder, bestuurder of aandeelhouder zijn van een vennootschap, waarin je de hierboven genoemde zakelijke rechten inbracht.

Dat geldt ook voor alle personen die samen met jou de lening aanvragen en voor de personen die samen met jou in de woning zullen wonen, behalve de personen ten laste.

Je krijgt één jaar uitstel om te voldoen aan de bezitsvoorwaarde in deze gevallen:

  • Bij aankoop van een sociale koopwoning.
  • Bij gedeeltelijke verwerving ten kosteloze titel van de volle eigendom of de erfpacht of het opstalrecht of het vruchtgebruik op een woning, bouwgrond of kavel.
  • Bij gedeeltelijke verwerving ten kosteloze titel van een woning waarop een erfpachtrecht of opstalrecht is gegeven.

Voldoe je na deze termijn niet aan de bezitsvoorwaarde? Dan verhoogt de kost van jouw lening voor de verdere duurtijd. De referentierentevoet uit jouw akte verhoogt met 2 procentpunt.

✔ Voorwaarde 3: leeftijd

Je moet 18 jaar of ouder zijn. De lening moet volledig terugbetaald zijn in het jaar waarin de jongste ontlener 75 jaar wordt.

✔ Voorwaarde 4: financiële draagkracht

We kijken of je financieel in staat bent om maandelijks af te betalen. Dat heet de financiële draagkracht. Je moet nog genoeg geld overhouden om je gezin te onderhouden en om van te leven, nadat jouw leningsbedrag maandelijks van je rekening gaat. Het bedrag dat je moet overhouden, bedraagt momenteel 1 100,00 euro.

✔ Voorwaarde 5: verblijf in België

Je moet langdurig in België kunnen verblijven.

Dat wil zeggen dat je geen sociale lening van het VWF kan aanvragen als je:

  • niet of maximaal drie maanden in België mag verblijven;
  • nog een lopende verblijfsprocedure hebt;
  • alleen beschikt over een visum.

Hoeveel je kan lenen, hangt af van waarvoor je wil lenen. Het wordt bepaald door de geschatte verkoopwaarde van de woning waarvoor je wil lenen, eventueel na uitvoering van verbouwingswerken. 

Je kan lenen:

1. Voor de aankoop van een woning onder het stelsel van registratierechten en (eventueel) werken uit te voeren.

Je kan alleen lenen als de geschatte verkoopwaarde van de woning niet te hoog is, nadat je eventuele renovatiewerken uitvoerde. Een schatter van het VWF bepaalt deze verkoopwaarde.

In de tabel lees je hoeveel de woning, inclusief de grond, maximaal waard mag zijn. Dit is de geschatte vrijwillige openbare verkoopwaarde van de afgewerkte woning

De prijs mag hoger zijn:

  • als je bij jouw aanvraag een kind jonger dan 6 hebt;
  • als je 3 of meer personen ten laste* hebt;
  • als de woning in cluster 1** of 2*** ligt.
Cluster 0Cluster 1Cluster 2
Maximale waarde van de woning275 500303 000330 600
Vanaf derde persoon ten laste+13 800+15 200+16 600
Per kind jonger dan 6 jaar+13 800+15 200+16 600
Cluster 0: Geel, Laakdal en Meerhout
Cluster 1: Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Herselt, Hulshout, Olen, Vorselaar en Westerlo

Lenen voor werken

Je kan lenen om werken in de aan te kopen woning uit te voeren. De schatter van het VWF bepaalt via een checklist of de werken noodzakelijk zijn.

Als de werken noodzakelijk zijn om jouw woning aan te passen aan de veiligheids-, gezondsheids- en woonkwaliteitsnormen, dan moet je ze verplicht bijlenen bij het VWF. Maar je kan ook bijlenen voor werken die niet noodzakelijk zijn.

De werken die je uitvoert moeten binnen de drie jaar na het tekenen van de akte uitgevoerd zijn.

2. Voor de aankoop van een woning onder het btw-stelsel.

Je kan alleen lenen als de geschatte verkoopwaarde van de woning niet te hoog is. Een schatter van de VMSW bepaalt deze verkoopwaarde. Je kan de btw bijlenen, zolang het totale leenbedrag niet boven de geschatte vrije marktwaarde uitkomt.

De prijs mag hoger zijn:

In de tabel lees je hoeveel de woning, inclusief de grond, maximaal waard mag zijn. Dit is de geschatte vrijwillige openbare verkoopwaarde van de afgewerkte woning.

  • als je bij jouw aanvraag een kind jonger dan 6 hebt;
  • als je 3 of meer personen ten laste* hebt;
  • als de woning in cluster 1** of 2*** ligt.
Cluster 0Cluster 1Cluster 2
Maximale waarde van de woning275 500303 000330 600
Vanaf derde persoon ten laste+13 800+15 200+16 600
Per kind jonger dan 6 jaar+13 800+15 200+16 600

3. Voor de aankoop van een sociale koopwoning.

Voor een sociale koopwoning geldt de maximale verkoopwaarde van de woning niet. Het maximale leningsbedrag is gelijk aan de verkoopprijs van de woning en de grond (inclusief btw) en de eventuele kostprijs van de afwerking ervan. Met afwerking bedoelen we de vloeren in leefruimten, tegels in badkamer en de keukenuitrusting.

In de tabel lees je hoeveel de woning, inclusief de grond, maximaal waard mag zijn.

De prijs mag hoger zijn:

  • als je bij jouw aanvraag een kind jonger dan 6 hebt;
  • als je 1 of meer personen ten laste* hebt;
  • als de woning in cluster 1** of 2*** ligt.
Cluster 0Cluster 1Cluster 2
Maximale waarde van de woning275 500303 000330 600
Vanaf derde persoon ten laste+13 800+15 200+16 600
Per kind jonger dan 6 jaar+13 800+15 200+16 600

Je kan bijlenen voor kookplaat, vloeren en tegels te installeren. De kostprijs van deze afwerking komt bij de aankoopprijs van de woning, om te bepalen of de woning voldoet aan de maximale verkoopprijs.

4. Om een eigen woning te verbouwen.

Je kan lenen om jouw eigen woning te verbeteren of aan te passen aan je gezinsgrootte of een fysieke handicap. Hiervoor kan je maximaal de kostprijs van de geplande werken lenen. De schatter van het VWF bepaalt hoeveel je kan lenen.

In de tabel lees je hoeveel de woning, inclusief de grond en de werken, maximaal waard mag zijn. Dit is de geschatte vrijwillige openbare verkoopwaarde van de woning

De prijs mag hoger zijn:

  • als je bij jouw aanvraag een kind jonger dan 6 hebt;
  • als je 3 of meer personen ten laste* hebt;
  • als de woning in cluster 1** of 2*** ligt.
Cluster 0Cluster 1Cluster 2
Maximale waarde van de woning275 500303 000330 600
Vanaf derde persoon ten laste+13 800+15 200+16 600
Per kind jonger dan 6 jaar+13 800+15 200+16 600

5. Om een woning te behouden na een relatiebreuk.

Je kan, na een relatiebreuk, lenen om jouw ex-partner uit te kopen. Alleen in deze situatie kan je lenen om een bestaande hypothecaire lening op de gezinswoning te herfinancieren.

Hiervoor moet je een getekende overeenkomst voorleggen, waarin duidelijk vermeld staat welke opleg je aan jouw ex-partner moet betalen. Ten laatste bij het tekenen van de leningsakte moet de echtscheiding of de stopzetting van de samenwoonst zijn overgeschreven in de registers van de burgerlijke stand.

Voor de herfinanciering van een lening die niet bij het VWF loopt, heeft het VWF een afrekening van jouw kredietgever nodig.

Je kan maximaal het bedrag van de opleg lenen. Je woning moet voldoen aan de maximale verkoopwaarde, tenzij je voor deze woning al een lening hebt bij het VWF.

In de tabel lees je hoeveel de woning, inclusief de grond, maximaal waard mag zijn. Dit is de geschatte vrijwillige openbare verkoopwaarde van de afgewerkte woning

De prijs mag hoger zijn:

  • als je bij jouw aanvraag een kind jonger dan 6 hebt;
  • als je 3 of meer personen ten laste* hebt;
  • als de woning in cluster 1** of 2*** ligt.
Cluster 0Cluster 1Cluster 2
Maximale waarde van de woning275 500303 000330 600
Vanaf derde persoon ten laste+13 800+15 200+16 600
Per kind jonger dan 6 jaar+13 800+15 200+16 600

Voor bovenstaande situaties (5) geldt telkens:

*Een persoon ten laste is:

  • een kind dat op jouw adres is ingeschreven (domicilie) en dat minderjarig is of een kind voor wie kinderbijslag of wezentoelage wordt uitbetaald.
  • jouw kind dat regelmatig bij jou verblijft (geen domicilie) en minderjarig is of voor wie kinderbijslag of wezentoelage wordt uitbetaald.
  • iemand die erkend is als ernstig gehandicapt.

** Tot cluster 1 behoren Aalst, Aalter, Aarschot, Affligem, Arendonk, Baarle-Hertog, Beernem, Beerse, Begijnendijk, Berlaar, Berlare, Bever, Beveren-Waas, Blankenberge, Boom, Boortmeerbeek, Bornem, Boutersem, Bredene, Buggenhout, De Haan, De Panne, Dendermonde, Eeklo, Essen, Evergem, Galmaarden, Gavere, Gistel, Gooik, Grobbendonk, Haacht, Hamme, Hasselt, Heist-Op-Den-Berg, Hemiksem, Herentals, Herenthout, Herne, Herselt, Holsbeek, Hoogstraten, Hulshout, Jabbeke, Kampenhout, Kapelle-Op-Den-Bos, Kaprijke, Kasterlee, Koksijde, Kortrijk, Kruibeke, Kruisem, Laarne, Lebbeke, Liedekerke, Lille, Lochristi, Lokeren, Londerzeel, Maldegem, Melle, Merchtem, Merksplas, Middelkerke, Moerbeke-Waas, Nazareth, Niel, Nieuwpoort, Nijlen, Olen, Oostende, Oosterzele, Oostkamp, Opwijk, Oud-Heverlee, Oud-Turnhout, Pepingen, Putte, Puurs-Sint-Amands, Ravels, Retie, Rijkevorsel, Roeselare, Roosdaal, Rotselaar, Ruiselede, Schelle, Sint-Gillis-Waas, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Niklaas, Steenokkerzeel, Stekene, Temse, Ternat, Tielt-Winge, Torhout, Tremelo, Turnhout, Veurne, Vorselaar, Vosselaar, Waasmunster, Waregem, Westerlo, Wetteren, Willebroek, Wingene, Wuustwezel, Zandhoven, Zedelgem, Zele, Zuienkerke, en Zulte.

***Tot cluster 2 behoren Aartselaar, Antwerpen, Asse, Beersel, Bertem, Bierbeek, Boechout, Bonheiden, Borsbeek, Brasschaat, Brecht, Brugge, Damme, Deinze, De Pinte, Destelbergen, Dilbeek, Drogenbos, Duffel, Edegem, Gent, Grimbergen, Halle, Herent, Hoeilaart, Hove, Huldenberg, Kalmthout, Kapellen, Keerbergen, Knokke-Heist, Kontich, Kortenberg, Kraainem, Lennik, Leuven, Lier, Lievegem, Linkebeek, Lint, Lubbeek, Machelen, Malle, Mechelen, Meise, Merelbeke, Mortsel, Overijse, Ranst, Rumst, Schilde, Schoten, Sint-Genesius-Rode, Sint-Martens-Latem, Sint-Pieters-Leeuw, Stabroek, Tervuren, Vilvoorde, Wemmel, Wezembeek-Oppem, Wijnegem, Wommelgem, Zaventem, Zemst, Zoersel, en Zwijndrecht.

Tot cluster 0 behoren alle gemeenten en steden in het Vlaams Gewest die niet behoren tot een van de twee andere clusters.

Lening aanvragen

Bij een Vlaamse Woonlening heb je drie belangrijke plichten:

  • Je moet de woning zelf bewonen en je moet je er domiciliëren binnen de twee jaar na het verlijden van de akte.
  • Je hebt tijdens de hele looptijd van je lening een brandverzekering. Je moet verplicht een brandverzekering aan nieuwwaarde afsluiten voor je woning. Je kiest zelf bij welke verzekeraar je dat doet. Als je later tijdens de looptijd van je lening niet meer verzekerd bent, dan kan het VWF de lening volledig vervroegd opeisen.
  • Je leent verplicht voor noodzakelijke werken, als de schatter dit nodig vindt om te voldoen aan de kwaliteitsnormen.

De standaardduurtijd van een lening is 25 jaar

Je kan voor een kortere duurtijd kiezen, maar alleen als je voldoende financiële draagkracht hebt en de maandelijkse aflossing dus niet te hoog ligt.

Je kan niet voor een langere duurtijd kiezen, tenzij je de maandelijkse afbetalingen op 25 jaar niet financieel aankan. Het VWF kan de duurtijd verlengen totdat de maandelijkse aflossing voldoende zakt om ze financieel aan te kunnen.

Leningen met een duurtijd van langer dan 30 jaar zijn niet mogelijk.

❗ Let op: geld lenen kost ook geld.

Rentevoet

De oorspronkelijke rentevoet is de rentevoet die op de Vlaamse woonlening wordt toegepast bij het afsluiten ervan en die wordt berekend op de referentiedatum (bij ontvangst van de dossierkosten door het Vlaams Woningfonds) bij het aangaan van de Vlaamse woonlening.

Deze rentevoet is het resultaat van de berekening volgens de wettelijk vastgestelde formule waarbij rekening wordt gehouden met de referentierentevoet bij het aangaan van de Vlaamse woonlening, het inkomen, het aantal personen ten laste, de ligging van de woning en de kredietduur en afgerond op de wijze zoals wettelijk voorzien.

De referentierentevoet wordt op het einde van elke maand bepaald door het Vlaams Woningfonds en is gebaseerd op de rentetarieven gepubliceerd door de Nationale Bank van België.

De oorspronkelijke rentevoet is variabel en wordt om de 5 jaar herberekend. Bij de vijfjaarlijkse herziening wordt rekening gehouden met de gezinstoestand zoals deze wordt vastgesteld op de referentiedatum bij de herberekening. De herziene rentevoet kan nooit hoger zijn dan 4/3 van de referentierentevoet bij het aangaan van de Vlaamse woonlening en nooit lager dan 2/3 van diezelfde referentierentevoet zonder lager te kunnen zijn dan een bepaald percentage, rekening houdend met de looptijd van de Vlaamse woonlening.

Voorbeeld: voor een Vlaamse woonlening van 170 000,00 euro in 20 jaar tegen een rentevoet van 0,1324% per maand (1,60% per jaar) bedraagt het maandelijks af te lossen bedrag 830,23 euro. Het totaal te betalen bedrag beloopt 198 424,97 euro. Het JKP bedraagt 1,85% (excl. premies van de aan te hechten brand- en eventuele schuldsaldoverzekering).

Je kan de rentevoet nooit onderhandelen.

Voor een precieze berekening, laat je een simulatie maken.

Maandelijkse aflossing

Je betaalt maandelijks het verschuldigde maandbedrag (kapitaal en interest) zoals je dat in de aflossingstabel vindt. Je betaalt rente op het al opgenomen en nog niet terugbetaalde kapitaal.

Aktekosten

Je moet bij elke aankoop notaris- en registratiekosten betalen. Alleen als de waarde van je woning hoger ligt dan het totale nodige leningsbedrag, kan je voor deze notaris- en registratiekosten bijlenen. De lening kan nooit hoger zijn dan de waarde van de woning.

Je kan de notariskosten berekenen op de website van notaris.be. De notaris rekent maar de helft van het ereloon wanneer je een lening bij het Vlaams Woningfonds hebt. 

Verzekeringskosten

Je moet verplicht een brandverzekering afsluiten voor je woning.

Het Vlaams Woningfonds promoot de gratis verzekering Gewaarborgd Wonen. Deze verzekering komt tussen in de terugbetaling van het krediet in geval van onvrijwillige werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Voor meer informatie ? www.verzekeringgewaarborgdwonen.be.

1. Simulatie (berekening van een lening)

Voor een simulatie maak je een afspraak op ons LeefGoed-nummer 014 55 91 00, via kopers@leefgoed.be of via dit contactformulier.

Breng zeker volgende documenten mee:

  • de identiteitskaart van jezelf en eventuele andere mede-ontleners.
  • het laatste beschikbare aanslagbiljet van jou en van alle personen die samen met jou in de woning zullen wonen. Opgelet: enkel Belgische aanslagbiljetten kunnen aanvaard worden. Een aangifte van de belastingen of een berekening van tax-on-web gelden niet.
  • fiches van jouw inkomen van de laatste zes maanden (loonfiches, uitkeringen, kindergeld, …).
  • hoe oud zijn je kinderen? Als je meerderjarige kinderen hebt voor wie je nog kinderbijslag of wezentoelage ontvangt: breng de verklaring mee van de Kas voor Gezinsvergoedingen.
  • als je geen inkomen hebt: het bewijs van geen inkomen of van een niet-belastbaar inkomen zoals je leefloon.
  • als je in een situatie van co-ouderschap zit: het vonnis, de notariële akte of de overeenkomst tussen beide ouders.
  • als jij of een gezinslid officieel mindervalide bent: een attest of bewijs van de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid of de Kas die je invaliditeitsvergoeding uitbetaalt. Op het attest moet de invaliditeitsgraad staan.
  • in welke gemeente ga je kopen?

2. Dossier openen en dossierkost

Voor het openen van je kredietaanvraag maak je een afspraak. Tijdens deze afspraak betaal je de dossierkosten. De dossierkosten bedragen 100 euro die je via bancontact betaalt. Wanneer het Vlaams Woningfonds (VWF) de dossierkosten ontvangt, leggen ze alle voorwaarden vast: je gezinstoestand van die dag, de marktrentevoet van die dag en het recentste belastbaar inkomen zoals dat gekend is bij de belastingdienst die dag. Deze dag wordt de referentiedatum.

Je krijgt de 100 euro terugbetaald als je het kredietaanbod weigert of als het VWF je leningsaanvraag afkeurt.

Alle documenten die je ons ingevuld bezorgt moeten een datum hebben die na de betaling van de dossierkosten valt.

Wanneer je een berekening laat maken én een dossier wil opstarten moet je 2 afspraken inboeken zodat we genoeg tijd kunnen voorzien voor jou.

3. Schatting

Een schatter van het VWF komt de woning bekijken om de waarde vast te stellen. Dat is de schatting. De schattingen en plaatsbezoeken zijn altijd gratis.

Voor de schatting bezorg je ons volgende gegevens:

  • gegevens over de woning (formulier VWF), EPC, keuring elektriciteit;
  • een uittreksel uit de kadastrale legger; voor appartementen zijn dit er 2;
  • een schets van de woning of plannen met de indeling.

4. Na de schatting

Na de schatting ontvang je van het VWF een brief waarin staat of de woning voldoet aan de maximale verkoopvoorwaarden. In die brief staan ook de bedragen die je maximaal kan lenen en of je verplicht bent tot noodzakelijke verbouwingswerken.

De aanvraag van je lening kan nu afgewerkt worden en wordt ter goedkeuring doorgestuurd.

5. Schriftelijk aanbod

Het VWF keurt jouw aanvraag goed, als je aan de voorwaarden voldoet en jouw woning is goedgekeurd.

? Je ontvangt dan een brief met het schriftelijk aanbod. Je ondertekent dit schriftelijk aanbod en stuurt het terug naar het VWF. Wanneer het VWF dit ontvangt bezorgen zij alle documenten aan de notaris om de akte voor te bereiden.

6. Akte bij de notaris

Nadat de notaris de documenten van het VWF ontvangt, begint hij met de akte voor te bereiden. Hij contacteert je voor een concrete datum voor de ondertekening van de akte. Wanneer je akte getekend is betaal je op de 8ste van de volgende maand intrest en de 8ste van de daaropvolgende maand het volledige maandbedrag (kapitaal+intrest).

7. Uitbetaling van de lening

Het Vlaams Woningfonds betaalt het kredietbedrag nooit rechtstreeks aan de ontleners. De gelden worden tijdig gestort op de financiële rekening van de door jou gekozen notaris, zodat deze de verkoper of vorige kredietverstrekker/geldschieter kan betalen.

Indien je werken uitvoert, wordt het daarvoor bestemde kredietbedrag op een lopende rekening bij het Vlaams Woningfonds geplaatst. Je kan dan onbetaalde, originele facturen die je hebt ondertekend als ‘goed voor betaling’ opsturen, mailen of opladen via “MijnWoningfonds”. Het VWF betaalt dan rechtstreeks aan de aannemer en/of leverancier in kwestie.

8. Het Vlaams Woningfonds (VWF)

LeefGoed maakt berekeningen voor een krediet bij het VWF en stelt het kredietdossier mee op met jou. Info over de kredieten kan je ook terugvinden op de website van het Vlaams Woningfonds.

Scroll naar boven