Hoeveel betaal ik?

 

Let op: geld lenen kost ook geld.

 

Rentevoet

De debetrentevoet op jouw Vlaamse Woonlening is momenteel vast.

Uw rentevoet ligt altijd minimaal tussen 1,60% en 2,00%, afhankelijk van de duurtijd van uw lening.

Je kan de rentevoet nooit onderhandelen. 

Voor een precieze berekening, kom je langs op ons kantoor.

 

Maandelijkse aflossing

Je betaalt maandelijks het verschuldigde maandbedrag (kapitaal en interest) zoals je dat in de aflossingstabel vindt. Je betaalt rente op het al opgenomen en nog niet terugbetaalde kapitaal.

Over hoe en wanneer de maandelijkse aflossing moet gebeuren, lees je meer op de website van de VMSW.

 

Aktekosten

Je moet bij elke aankoop notaris- en registratiekosten betalen. Alleen als de waarde van uw woning hoger ligt dan het totale nodige leningsbedrag, kunt u voor deze notaris- en registratiekosten bijlenen. De lening kan nooit hoger zijn dan de waarde van de woning.

De kosten bedragen ongeveer 6% (beschrijf) van de verkoopprijs bij een rechtstreekse (niet-openbare) verkoop.

Je kan de notariskosten berekenen op de website van notaris.be. De notaris rekent maar de helft van het ereloon als u een lening bij de VMSW of het Vlaams Woningfonds heeft.  

 

Verzekeringskosten

Je moet verplicht een brandverzekering afsluiten voor je woning. 

We raden je aan om een Verzekering Gewaarborgd Wonen aan te vragen bij Wonen-Vlaanderen. Dit is een gratis verzekering die je helpt om de lening aan de VMSW terug te betalen als je ziek wordt of als je jouw job verliest. 

Je kan nagaan op de website van Wonen-Vlaanderen aan welke voorwaarden je moet voldoen en hoe je de aanvraag moet regelen. Vraag de verzekering aan binnen het jaar na de verlijden van de leningsakte. 

De Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) moet een deel van het aanvraagformulier invullen, omdat zij jou de lening geeft. Bezorg dat deel van het formulier aan verzekeringen@vmsw.be. Zij bezorgen het jou ingevuld terug.

 

Betalingsuitstel

Je kan betalingsuitstel krijgen aan het begin van jouw lening. Dit kan drie, zes, negen of twaalf maanden duren. Je vraagt dit bijvoorbeeld als je de woning die je koopt niet onmiddellijk kan bewonen en ondertussen nog ergens anders moet huren. Denk eraan dat je de eerste maanden wellicht kosten hebt voor werken aan de woning, inrichting, enz. Ook dan is betalingsuitstel een goede oplossing.

Betalingsuitstel wil niet zeggen dat je helemaal niets meer moet betalen per maand. Je betaalt nog geen ontleend kapitaal terug, maar wel al de verschuldigde interesten. Daardoor ligt het maandelijks bedrag veel lager.

Als je alleen leent voor renovatiewerken, dan ben je verplicht om betalingsuitstel van 12 maanden te nemen.

Betalingsuitstel moet mee in de leningsakte opgenomen worden dus je vraagt dit bij de opstart van je dossier.